Pether tog hem Björkstadsschacket

Sex segrar av sju möjliga, varav fem i rad, räckte för att Pether Olsson, SK Örnen skulle ta hem 39:e upplagan av Björkstadsschacket, tillika DM i långparti för Västerbotten 2023. Efter lördagens spel var han ensam om att vara helt obesegrad. Det sjätte partiet på söndag morgon innebar förlust som svart mot Östersunds Adrian Bohman Karlholm. Han var ändå kvar på förstabordet där Emanuel Sundin, Gnarps SK väntade i finalronden också han med möjligheten att nå 6p totalt. I partiet, med Pether som vit, kunde han efter ett tag skaffa en liten fördel som sedan förvaltades till en stabil seger. När Bohman Karlholm samtidigt förlorade på bord 2 mot hemmaspelaren David Nygren var Pether ensam om att nå 6p. Totalsegern var nog lite överraskande inte minst för honom själv(?) – men tar man 6p/7 är man en värdig slutsegrare.

De tre vinnarna på bord 2-4 i sista ronden David Nygren, Tommy Lidén, SS Luleå och Adrian Söderström, Fagerviks SK spurtade alla fint och nådde 5,5p och blev därmed också 2-4 i sluttabellen. Adrian som även tog hem priset som bäste junior, vilket nog var helgens lågoddsare.

Priset för bäste spelare under 2000 i ELO-rating delades mellan de bägge Luleåspelarna Jacob Harlin och Hassan Kashwan bägge med 4,5p. Hassan som figurerade på toppborden i många av ronderna.

Som sagt fungerade tävlingen även som DM i långparti för Västerbotten. Där pokalerna fördelades så här;

Seniorer;

  1. David Nygren, SK Rockaden Umeå, 5,5p/7
  2. David Johansson, SK Rockaden Umeå, 4,5p
  3. Henrik Isaksson, SK Rockaden Umeå, 4,5p

Juniorer;

  1. Julius Rezai, SK Rockaden Umeå, 4p/7
  2. Albin Edström, Lövångers SK, 3,5p
  3. Ewoud Demeestere, SK Rockaden Umeå, 3p

Här puffar vi särskilt för Julius insats. Inte för inte var han högst rankad av AC-juniorerna och han stod pall för trycket.

53 deltagare gjorde att arrangemanget blev mycket lyckat och kanske finns det en fortsatt ”plats” för Björkstadsschacket i den svenska tävlingskalendern?! Den som lever får se om det blir någon 40:e upplaga 2024.

Slutresultat Björkstadsschacket 2023.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *