SK Rockaden Umeå
3,5p i Karlstad för Lennart Almquist (30 dec 2007)
50% blev facit för Lennart Almquist i Karlstad Open som avgjordes i Värmlandsmetropolen i mellandagarna. Två segrar, tre remier och två förluster gav 3,5p/7 och en slutlig 24:e plats bland 56 deltagare. Lennarts insats klart godkänd då han bara spelade ett parti mot en lägre rankad motståndare och det partiet vann han. Dessutom noterar vi en meriterande seger mot Bo Berg, Emanuels pappa, god för 1999 i rating. De tre avslutande ronderna slutade med idel kryss för Lennart, ett trötthetstecken? Slutställning Karlstad Open 2007.
Viktiga datum framöver (27 dec 2007)
Tisdag 1/1 sker åter ett arbete åt Hemköp. Nyårsdagen kl. 15.00 samlas vi. Har du inte anmält dig men kan så ta genast kontakt med Mikael Forsberg 090-187347. Vi behöver vara fler(!)

Måndag 7/1 kl. 18.00 är det styrelsemöte på klubben. Även ungdomsledarna träffas för planering av vårsäsongen. Dessutom blir det städkväll, pantning av flaskor och fika - alla hugade medlemmar i övrigt hälsas också välkomna till klubblokalen för att hjälpa till.

Lördag 12/1-Söndag 13/1 spelar förstalaget två Superettamatcher i Stockholm. SK Rockaden II Stockholm och Farsta SK står på programmet.

Måndag 14/1 så är det vårsäsongspremiär på klubben kl. 18.00. En öppningsblixt lär det bli. Spelprogrammet kommer att skickas ut till medlemmarna (samt publiceras här på nätet) under vecka 2.

Lördag 19/1-Söndag 20/1 långparti-DM i Skellefteå tillsammans med Norrbottens SF. Borde finnas goda möjligheter till en stark turnering!

Du som glömt att betala medlemsavgift - gör gärna det omgående på plusgiro 20 17 34-1 - för Du vill väl inte missa allt det här ovan + mycket mycket mer?!
KM definitivt färdigspelat (27 dec 2007)
Det sista KM-partiet mellan Rune Sandström-Mikael Forsberg är spelat. Rune vann ett avbytesparti där han sedan kunde ro hem det slutspel som uppkom. Slutställningen i KM.
God Jul och Gott Nytt År! (23 dec 2007)
SK Rockaden Umeå önskar alla medlemmar och övriga en riktigt god jul och ett gott nytt schackår.

David Nygren (Rilton Cup), Jimmy Mårdell (Rilton Cup), Ulf Hammar (Rilton ELO) och Jan-Ola Kollin (Rilton Open) kommer att spela med i Riltonturneringarna i Stockholm som startar 27/12 och pågår till den 5/1. Det är den 37:e Riltontävlingen i ordningen! Riltonturneringarna.

Lennart Almquist deltar i 28:e upplagan av Karlstad Open på Hotell Gustaf Fröding i värmlandsmetropolen. Tävlingen börjar den 27/12 och pågår till den 30/12. Karlstad Open.
Särskiljning för att kora snabb-KM-vinnare (17 dec 2007)
Höstsäsongen 2007 avslutades ikväll med ett traditionsenligt klubbmästerskap i snabbschack. I en ratingstark turnering drog Viktor Forsberg det längsta strået med 5p över de sex ronderna. Prenumererat på de korta klubbmästerskapstitlarna på slutet har Fredrik Lindgren gjort men han fick nöja sig med silvret, också på 5p, men med sämre kvalitetspoäng än Viktor 15,0 mot 13,5. Bronset till Ulf Hammarström på 4p. Långparti-KM-vinnaren David Nygren hade för ovanlighetens skull en tuff tävling och fick nöja sig med 50%. Totalt deltog 15 spelare i denna säsongsepilog som även innehöll prisutdelning i höstens tävlingar samt gratisfika.

Resultat Snabb KM;
1. Viktor Forsberg, 5p/6
2. Fredrik Lindgren, 5
3. Ulf Hammarström, 4
4. Rickard Engman, 4
5. Lars-Erik Hasselgren, 4
6. Henrik Isaksson, 3,5
7. Magnus Hellström, 3
8. Christoffer Vikström, 3
9. David Nygren, 3
10. Ingemar Wincent, 3
11. Lars Frängsmyr, 2,5
12. Mikael Forsberg, 2,5
13. Rune Sandström, 2
14. Stefan Dahlblom, 2
15. Simon Eriksson, 1,5
Snabb-KM (14 dec 2007)
Glöm inte snabbschacks-KM som avgörs på klubben på måndag (17/12). Förutom möjligheten till att erhålla en KM-titel och en schackbok så får vinnaren även en julskinka. En slumpmässig julskinka lottas också ut bland de övriga i prislistan. Dessutom bjuder klubben på fika. Passa på detta är höstsäsongens sista tävling.
KM-titeln till David Nygren (10 dec 2007)
En smärre remisjuka utbröt i sista ronden av KM. Först ut var förstabordets uppgörelse mellan UIf Hammarström-David Nygren. Där bjöd David remi efter bara några drag och Ulf var inte sen att tacka nej. Ett taktiskt kryss för David som därmed blev klubbmästare på 7,5p/9. Hans totalt åttonde KM-titel i föreningen och dessutom tredje i rad(!) Även ifjol landade han på 7,5p/9. En värdig slutsegrare utan konkurrens.

Även övriga toppartier slutade med fredspipa och därmed blev Magnus Hellström och Henrik Isaksson de övriga att inta pallen bägge med 6,5p. De flesta partier som spelades slutade ganska fort antingen genom remi eller så rena fallsegrarna. Snabba vinster tog Simon Eriksson, Sven Leijon och Sanna Näslund. Av de kvarvarande partierna i turneringen återstår bara två som förhoppningsvis spelas under veckan - resten har avgjorts genom tråkiga men nödvändiga w.o:s. KM.
Andralaget fick revansch (09 dec 2007)
Andra matchen på två dagar mot Uppsalamotstånd och idag gick det bättre. Seger mot Schack 78 II med klara 5,5-2,5 för andralaget. En match mellan två jämnrankade lag där Umeå hela tiden låg före i matchprotokollet. Remier på toppborden där 78:orna hade lite bättre rating och segrar på de lägre borden var vinnarfilosofin. En tråkig w.o på sista bordet tyvärr också. Trist att åka så långt och sedan bara få se på som Simon fick... En liten känga till upplänningarna för den fadäsen! Vi noterar också att Magnus Stenius lämnat remisjukan bakom sig - idag blev det seger för övrigt mot samma motståndare som sist när umelaget mötte Schack 78 II. Övriga vinnare hos västerbottningarna blev Christoffer Vikström och Jan-OIa Kollin. Remierna grejade Urban Eriksson, Lennart Almquist och Kaj Bindler. Division 2.
Förlust för andralaget (08 dec 2007)
Ett reservbetonat andralag åkte på säsongens första förlust borta mot Upsala ASS III idag, 6,5-1,5. Matchen var aldrig direkt spännande och hemmalaget, snittrankat närmare 300p bättre, malde sönder västerbottningarna. Ingen enskild vinst för umespelarna men tre remier för Magnus Stenius, Mikael Forsberg och Jan-Ola Kollin mot bättre rankingmotstånd. Stenius fortsätter därmed på sin inslagna väg av remier. Imorgon väntar Schack 78 II i samma spellokal som idag - Fyrisskolans matsal. Division 2.
KM-lottning sista ronden (08 dec 2007)
På måndag avgörs sista ronden av höstens långkörare - klubbmästerskapet. David Nygren är i poleposition inför slutrundan 1p före Magnus Hellström och Henrik Isaksson. De sistnämnda möts med Henrik som vit. David i sin tur fick svart mot Ulf Hammarström. Mikael Outakoski fick frironden i finalrundan. Om något av de uppskjutna partierna är spelade så meddela gärna turneringsledaren Jonas Burman. KM.
Allsvensk långresa (07 dec 2007)
Medan spelarna i första- och tredjelaget kan fira advent, köpa julklappar och griljera julskinkorna så har andralaget, i division 2, begett sig söderut för sin enda allsvenska långresa den här säsongen. På programmet borta står Upsala ASS III (8/12) och Schack 78 II (9/12). Andralaget som vunnit allt som kommit i dess väg hittills (Borlänge SK, h 4,5-3,5) och (Bollnäs SS, h 6-2) får nog bekänna färg mot studentlagen. Viss poängchans tillskriver vi nog västerbottningarna ändå. I motsvarande resa ifjol så besegrades Schack 78 II medan det blev stryk mot Järfälla SS.

Resan startade idag kl. 17.00 och första stopp blir vandrarhemmet i Gävle där första natten tillbringas. Resten av tiden avverkas i Uppsala. Vi kommer att hålla Er uppdaterade med resultaten här på hemsidan.
Skellefteå SK leder Länsserien (02 dec 2007)
Den uppskjutna matchen från rond 1 av Länsserien mellan Skellefteå SK-Obbola SK avgjordes idag i Guldstaden. I motsvarande match ifjol vann OSK med 2,5-1,5 och spelade därmed bokstavligen bort guldplaketterna ur händerna på 0910-orna. Idag fick Skellefteå sin revansch och dessutom gruvligt, resultatet blev hela 4-0 till hemmalaget. I sista omgången (19-20/1) blir det nu en ren seriefinal mellan Skellefteå SK och fjolårssegrarna Rockaden IV Umeå. Det räcker med kryss för SSK för att förhindra ett dacapo för umegrabbarna. Länsserien.
KM rond 8 (01 dec 2007)
Måndag (3/12) är det dags för den näst sista ronden i KM 2007. Bord 1 blir en ren finaluppgörelse mellan Henrik Isaksson-David Nygren. Vinnaren där har sedan en straffspark att förvalta för att bli klubbmästare detta år. Frironden denna gång gick till Anders Jonsson. En uppmaning är också att de uppskjutna partierna från omgång 6 och 7 spelas under veckan för att uppnå största möjliga rättvisa i lottningen inför sista ronden (10/12). KM.
Magnus Stenius lär ungdomar spela schack (28 nov 2007)
Schackfyran är som bekant sjösatt i Umeå. Magnus Stenius pendlar glatt runt bland Umeås fjärdeklassare och undervisar i den ädlaste av sporter - schack. På Waldorfskolans hemsida har detta uppmärksammats.
David och Henrik upp i topp (27 nov 2007)
KM utvecklade sig igår till en duell vad det verkar. David Nygren och Henrik Isaksson vann varsitt topparti över Lars-Göran Carlsson respektive Ulf Hammar och har därmed bägge 6p/7. En poäng tillgodo på närmaste konkurrenter just Lars-Göran och Magnus Hellström. Mycket talar nu för ett rent finalparti i rond 8 mellan Henrik och David. Henrik får nog vit där, Isaksson som dessutom är den ende som är obesegrad i turneringen so far.

I övrigt igår noterar vi segrar för Magnus Hellström, Kaj Bindler, Jonas Burman och Rune Sandström. I partierna mellan Per Hjalmarsson-Ulf Hammarström respektive Magnus Stenius-Åke Granström röktes det fredspipa. Fyra partier skjöts upp. Det vore bra om så många av de uppskjutna partierna som möjligt spelades innan helgen för att få en rättvis lottning nu inför finalspurten. KM.
KM rond 7 lottat (23 nov 2007)
KM rond 7 (25/11) har lottats. Endast ett parti är ospelat fram tills dess, Sanna Näslund-Mikael Outakoski från rond 6. Frironden på måndag gick till Stefan Dahlbom. Partiet mellan Anders Jonsson-Sven Leijon är uppskjutet av Anders. KM.
Skräll av tredjelaget (18 nov 2007)
Större skräll har sällan skådats. Ett reservbetonat tredjelag spelade 3-3 borta mot seriefavoriten i division 3 Sollefteå SS. Ångermanlänningarna hade över 400p bättre snittranking(!) Stora matchvinnare blev juniorerna Simon Eriksson och debutanten Rasmus Nyman som bägge vann sina partier(!) Lägg därtill tunga remier på de översta borden för Lennart Almquist och Magnus Stenius mot 2200- respektive 2100-motstånd. Det kunde ha blivit vinst för tredjelaget. Jan-Ola Kollin på tredjebordet hade en säker remiställning men lyckades förlora i tidsnöden. Vackert kämpat ändå av alla umeaktörer. Tabell och bordsresultat.
Lottning KM rond 6 (17 nov 2007)
Simon Eriksson vann idag efter 45 minuter det uppskjutna partiet från rond 4 mot Sanna Näslund. Därmed är samtliga partier i KM efter fem ronder spelade(!) Lottningen för rond 6 är utförd och frironden gick till Ragnvald Malmstig. Vi noterar också att Sanna Näslund skjutit upp partiet mot Mikael Outakoski. KM.
Bistert poängtapp för förstalaget (17 nov 2007)
3p/4 blev Rockaden Umeås skörd när två allsvenska matcher avgjordes på hemmaplan idag.

I Superettan slutade en svängig match för förstalaget mot SK Passanten lite tråkigt med 4-4. Knappast rättvist men samtidigt hade vi även tur i vissa partier. Såväl David Nygren, Viktor Forsberg som Rickard Engman hade bra ställningar men dukade samtliga under samtidigt lyckades Fredrik Lindgren greja remi genom patt - en synnerligen ovanlig ingrediens i långpartispel. Vinnare blev Erik Malmstig, Johan Larsson och Jimmy Mårdell, den sistnämnde genom en tråkig w.o... Jimmy som åkt från just Stockholm bara för att få walkover. Roligt däremot att Erik vann tungviktsmötet mot Dan Cramling vid förstabordet. Remi i övrigt för Ulf Hammar.

Andralaget hade inga svårigheter med Bollnäs SS, 6-2 och även här en trist walkover på sistabordet. Henrik Isaksson, Per Hjalmarsson, Magnus Hellström och Krister Persson blev vinnare hos hemmalaget (förutom då w.o-vinnaren Kaj Bindler). Kryssen grejade Ulf Hammarström och Leif Svensson. En överraskande nolla tvingades Ola Grimsholm inkassera på bord 2. För bordsresultat samt tabeller se under "Seriespel" ovan.
Allsvensk helg (16 nov 2007)
SK Rockaden Umeås tre allsvenska lag är alla i elden i helgen. Förstalaget har en av få hemmamatcher. På lördag gästas man i Superettan av SK Passanten. Det brukar bli jämna matcher mot Huddingelaget, som dock inte är lika namnkunnigt som förr om åren. Umelaget har börjat med en vinst (Lundby SS 6-2) och en förlust (Örgryte SK 2,5-5,5) hittills. 08-orna har två förluster med 2,5-5,5 so far, Eksjö-Anebyalliansen respektive Västerviks ASK. Sett mot den bakgrunden och att umelaget ifjol höll till i Elitserien kanske talar för en hemmaseger?! Matchen börjar på den något udda tiden kl. 15.45 och spelplatsen är klubblokalen.

Andralaget gästas av Bollnäs SS i division 2:1. Två lag med varsin seger efter en omgång. Rockaden II vann knappt men rättvist hemma mot Borlänge SK 4,5-3,5 senast medan hälsingarna vann med samma siffror hemma mot Schack 78 II. Det var många år sedan som vi mötte Bollnäs i division 2-sammanhang. Hemmalaget borde gälla som favoriter men BSS får inte underskattas. Matchen startar kl. 13.00 på lördag på klubben.

Tredjelaget är det enda laget med bortamatch på programmet. Ångermanland, närmare bestämt Sollefteå SS står för motståndet kl. 11.00 på söndag. Premiär för det ratingstarka SSS som nog på förhand tillsammans med SK Örnen gäller som seriefavoriter. En svår nöt för tredjelaget att knäcka, det var också tre år sedan som ett umelag vann i Nipstaden så det kanske är dags nu?! I första omgången besegrades Fagerviks SK II hemma med 4-2, så varför inte ett da capo? Ungdomlig entusiasm hos västerbottningarna parat med premiärnerver hos ångermanlänningarna kanske kan sluta med en skräll.

Alla intresserade hälsas hjärtligt välkomna till klubben på lördageftermiddag!
Länsserievinst för fjärdelaget (16 nov 2007)
Snittranking kan vara missvisande. I gårdagens länsseriematch hade Obbola SK över 100p bättre i snitt jämfört med motståndarna SK Rockaden IV Umeå. Ändå slutade matchen 1,5-2,5 i umefavör. Tog poäng i skärgården för umelaget gjorde Christoffer Vikström som starkt vann förstabordsuppgörelsen med Tore Andersson. Även Simon Eriksson vann sitt parti som svart mot Seppo Larvia. Remin grejade Sven Leijon. Umeå IV därmed upp i (åtminstone tillfällig) serieledning. Länsserien.
Förlust för Sandagården (11 nov 2007)
Trots en kraftigt underlägsen snittrating blev Länsseriematchen mellan Sandagården-Skellefteå SK jämnare än vad man kunde ana på förhand. Till slut vann grabbarna från Guldstaden i alla fall med 3-1. Jan-Ola Kollin och Curt Andersson remiserade hos hemmalaget. Länsserien.
KM-lottning rond 5 (10 nov 2007)
Alla partier utom ett, Simon Eriksson-Sanna Näslund, är nu spelat i KM. Bra jobbat(!) Tyvärr tvingas vi konstatera att Lars Frängsmyr hoppar av turneringen p g a hård arbetsbelastning. Detta medför frironder framöver men det är smällar vi får ta. Först ut med gratisetta blir Mikael Forsberg. KM.
Länsserien rond 2 (08 nov 2007)
På lördag 10/11 kl. 11.00 på klubben spelas Länsseriematchen mellan Sandagården-Skellefteå SK. Kom och heja fram umegrabbarna till seger!
Schackfyran igång i Umeå (08 nov 2007)
Schackfyran i Umeå har startats upp i veckan. Rockaden Umeås Magnus Stenius har tillsammans med Sveriges Schackförbunds Per Hultin besökt några skolor och framöver kommer Magnus att på egen hand besöka ytterligare några lärosäten.

Följande skolor är definitivt klara;
Böleängsskolan, 2 klasser, 46 barn
Waldorfskolan, 1 klass, 22 barn
Östermalmskolan, 1 klass, 21 barn
Röbäckskolan, 26 barn

Ytterligare svar inväntas från sex skolor till som visat intresse.

I samtliga klasser sker en timmes schackundervisning på skoltid en gång i veckan av Magnus. Tanken är att hålla en kommunfinal någon skoleftermiddag efter nyår men före sportlovet vecka 10. Västerbotten finns numera även upplagda som ett distrikt på Schackfyrans egna hemsida.
Blixt-GP 3-resultat (08 nov 2007)
Vi är skyldiga Er resultatet från Blixt-GP 3 som avgjordes i måndags. En rumphuggen turnering beroende på att många potentiella deltagare hade uppskjutna KM-partier att spela istället för att delta i Blixt-GP-cirkusen.

Resultatet blev detta (alla deltagare möttes dubbelrondigt);
1-2) Fredrik Lindgren och David Nygren 3p/4
3) Leif Svensson 0p

Slutsegrare över de tre Blixt-GP-tävlingarna och även över den tredje deltävlingen specifikt blev efter särskiljning Fredrik Lindgren. Fredrik vann särspelet över David Nygren med 3-1 efter att ha förlorat det första partiet och sedan spikat igen med tre raka viktorior. För bedriften får Fredrik en schackbok.
Kaj Bindler vann i KM (05 nov 2007)
Kaj Bindler är tillbaka från Staterna och tillbaka vid brädan. Igår blev det KM-seger som svart mot Mikael Outakoski. Ikväll kommer fler av de uppskjutna partierna i KM att avgöras. KM.
Äntligen hemmaseger i Björkstadsschacket (04 nov 2007)
Det var på tiden. Inte på 15 år har det blivit hemmaseger i Björkstadsschacket men i år så var det dags igen. Samma segrare som sist 1992, David Nygren. Han tog 6p/7 lika mycket som GM Ralf Åkesson, Västerås SK men David hade bättre kvalitetspoäng, 28,5 mot 26,5.

David var en värdig slutsegrare efter att under resans gång nått 1,5p/2 mot de gästande stormästarna och dessutom med mersmak. Han stod bättre mot Ralf men det partiet ebbade ut i remi. I ronden efter blev det dock bättre utdelning när GM Thomas Ernst, Sollentuna SK besegrades som vit i Spanskt. Sista dagen inleddes med en Fransk batalj mot klubbkamraten Ulf Hammar där vi minns det effektfulla Sb6 som kraftfullt satte punkt för det partiet. I sista ronden var han illa ute mot Sundsvalls SS nestor Nils-Åke Malmdin. Tornslutspelet med två minusbönder var förlorat men begynnande tidsnöd för N-Å parat med en kämpaglöd från Davids sida gjorde att han kunde greja den halva som behövdes för turneringssegern.

Åkesson blev alltså tvåa efter att bl a ha vunnit GM-derbyt och tappat halvor till Nygren och Umeås Ulf Hammarström. Fin trea och bäste junior Lucas Wickström, Linköpings ASS med 5,5p. Han tillfogade Ernst sin tredje raka förlust i långpartierna i sista ronden! Just utanför pallen hamnade Nils-Åke Malmdin och Ulf Hammar bägge med 5p.

Ratingpriserna gick till Magnus Hellström, Rockaden Umeå 4,5p, Thomas Gustafsson, Skellefteå SK 4p och Simon Eriksson, Rockaden Umeå 3,5p. Kul att Magnus hittat tillbaka till gammal god form, hans parti idag mot 2300-spelaren Jan Lundin, Karlskoga SK var riktigt publikfriande. Simon, lägst rankad med 1311, mötte som lägst 1858 och tog 3,5p. Starkt gjort!! Jimmy Mårdell, Rockaden Umeå, Kent Vänman, Linköpings ASS och Lars Sandin, Fagerviks SK besegrades medan klubbkompisen Henrik Isaksson kom undan med ett blått remiöga. Lite fräckt också att öppna 1. a3 i sista ronden mot Jan Lundin.

Tre Rockaden Umeåspelare stod för bedriften att inte vinna ett enda parti. Magnus Stenius, Mikael Forsberg och Lars Frängsmyr hade alla en släng av remisjukan.

Nästa år firar tävlingen 30-års jubileum. Styrelsen får fundera på vilka extra vaganser man skall locka med för att få upp deltagarantalet. Helt klart är turneringen värd ett större startfält! Resultat, slutställning och korstabell.
Stormästarskalp för David Nygren (03 nov 2007)
Två stormästarmöten för Rockaden Umeås David Nygren innebar idag 1,5p/2 och ensam ledning i Björkstadsschacket inför söndagens två avslutande ronder. Först blev det remi med mersmak som vit mot Ralf Åkesson, Västerås SK och sedan blev det en stormästarskalp, fortsatt som vit, mot Thomas Ernst, Sollentuna SK. Det sistnämnda var en viktoria i spanskt som avgjordes på bord 1 live över internet. David har därmed 4,5p, en halva tillgodo på trion Åkesson, Ernst och klubbkompisen Ulf Hammar.

Hammar väntar imorgon, David återigen bakom de vita pjäserna, på bord 1. Chans till revansch för David med tanke på att Ulf vann med samma färger så sent som i måndags i KM. Imorgon blir det också ett stormästarmöte på bord 2 då Ralf har vit mot Thomas. Bägge måste nog spela på vinst där för att kunna figurera ensam i toppen.

En kvintett har 3,5p däribland hemmaspelaren Magnus Hellström som visar gammal god form. Här återfinns även x-rockadaren Lucas Wickström som för tillfället är bäste junior. Lucas skuggas dock av Umeås coming man Simon Eriksson vars facit idag blev 1p/2 och totalt 3p so far. Idag blev det en resolut vinst över Kent Vänman och en kampfylld förlust mot Ulf Hammar för Simon som hittills är den som tjänat mest rating sett över alla fem ronder.

Imorgon börjar ronderna kl. 09.00 (6) respektive kl. 14.00 (7). Alla är välkomna till Scandic Hotel Syd (Teg) för att följa upplösningen av den 29:e upplagan av Björkstadsschacket. Resultat, lottning, aktuell ställning och korstabell.

David Nygren med i toppen efter dag 1 (03 nov 2007)
Efter första dagen, av totalt tre, i 29:e upplagan av Björkstadsschacket toppar en trio spelare med 3p/3. Dessa är stormästaren Thomas Ernst, Sollentuna SK, Nils-Åke Malmdin, Sundsvalls SK och hemmaspelaren David Nygren. Dessa behärskade de inledande 20-minuterspartierna bäst. Stormästarkollegan Ralf Åkesson, Västerås SK (remi mot Umeås Ulf Hammarström i rond 2), Jan Lundin, Karlskoga SK och Lucas Wickström, Linköpings ASS skuggar närmast bakom på 2,5p.

Ett koppel av spelare har 2p däribland umespelarna Magnus Hellström, Simon Eriksson, Ulf Hammar, Henrik Isaksson och Jimmy Mårdell. Naturligtvis kul att hitta Simon häruppe eftersom han är lägst rankad i turneringen. Hans insats första dagen bevisar än en gång vad kraftigt underrankad han är. Totalt deltar 36 spelare i tävlingen vilket är på tok för lite, men ändå bättre än i fjol.

Idag kl. 10.00 startar rond 4 följt av rond 5 med starttiden kl. 16.00. Ett betydligt behagligare spelschema än tidigare år i Björkstadsschacket. Betänketiden framöver är 1h/20 drag följt av 1h för resten av partiet per spelare. Idag ger också ett kraftfullt snöfall över Umeå en fin inramning åt spelet. Även ifjol föll de första snöflingorna över Umeå i samband med turneringen. Resultat, lottning, aktuell ställning och korstabell.
Dags för Björkstadsschacket (01 nov 2007)
Allhelgonahelgen är som vanligt synonymt med Björkstadsschacket - turneringen som för 29:e gången avgörs i Umeå. Platsen är denna gång, precis som de senaste åren, Scandic Hotel Syd (Teg). Spelet avgörs fredag 2/11 - söndag 4/11, se vidare inbjudan här till höger. I nuläget är 34 spelare anmälda, men vi hoppas på över 40. Stormästarna Ralf Åkesson, Västerås SK och Thomas Ernst, Sollentuna SK finns i startfältet.

Det går fortfarande bra att vara med genom att anmäla sig på plats senast kl. 19.50 på fredag. Bord 1 kommer vi att, åtminstone när det gäller långpartierna, försöka sända live över nätet. Alla är välkomna om inte för att spela så åtminstone för att titta på schack och kanske ta en kaffe.
Ulf Hammar upp i topp (29 okt 2007)
Det bestående minnet från kvällens rond var det EXTREMA antalet uppskjutna partier som var ett faktum. Fler partier var inhiberade än vad som spelades... Turneringsledaren riktar en UPPMANING till alla deltagare att verkligen se till och spela sina uppskjutna partier innan nästa rond (12/11) - detta för att vi skall få största möjliga rättvisa i lottningen. Nästa måndag är vikt för sparade partier så kryp till korset och kontakta din motståndare och gör upp om speltid redan nu. Dessutom är det viktigt att om man tvingas skjuta upp sitt parti så tar man omedelbart kontakt med tävlingsledaren och/eller motståndaren.

Över till det roliga - själva schackspelet. Ulf Hammar vann det tidiga finalpartiet över David Nygren. Ett franskt kampparti där det kunde gått åt båda håll men där Ulf, med svart, hade bäst kontroll i slutfasen. På bord 2 skrällde Jonas Burman genom att som svart i Spanskt lyckas lugga Lars-Göran Carlsson på en halva i ett skarpt parti. Remi blev även facit mellan Leif Svensson och Ulf Hammarström. Lyckseleexpressen spelade stenhårt i sedvanlig offensiv stil men Ulf försvarade sig förtjänstfullt. I övrigt vann även Per Hjalmarsson, Anders Jonsson och Fredrik Wikström. Den sistnämnde dessutom en fallseger efter blott tiotalet drag. KM.
4p på hemmaplan (28 okt 2007)
Det blev två segrar i Allsvenskan idag för Rockaden Umeås bägge lag som var i elden. I division 2 vann andralaget lite tursamt med 4,5-3,5 över Borlänge SK och i division 3 tog Rockaden III 2p genom seger över Fagervik-Sundsvalls SK II med 4-2.

Andralagets match var en svängig historia. Mycket avgjordes i den första tidsnöden. Innan den började vann Leif Svensson ett parti som i sann Leifanda innehöll ett pjäsoffer mitt på brädan och motståndarens kung som tvingades ut på en ofrivillig eriksgata. Samtidigt förlorade Krister Persson ett parti där han länge stått bättre men där motståndaren fick till en kombination som slutade med pjäsförlust för KP.

I övriga partier blev det ganska kraftfulla tidsnöder. Per Hjalmarsson lyckades vinna sin match på tid sedan motståndaren i Pers värsta tidsnöd gjort ett feldrag vilket belönade Pelle med mer tid. Urban Eriksson hade en grym ställning på bord 8 men hittade inte någon riktig vinstplan samtidigt som tiden ebbade ut. Motståndaren kom igen och hade nog vinstmöjligheter efter 40 drag men förbisåg då en taktisk finess från Urbans sida så det hela slutade rättvist med umeseger. Jonas Burman förlorade som en sten i ett förmodat remislutspel med merbonde för motståndaren och varsin dam. All heder dock åt 13-årige Martin Lundberg som verkligen behärskade slutspelets ABC till skillnad från kassören... Övriga partier slutade remi och där hade umelaget ganska säker kontroll på skeendet.

Tredjelaget fick en smakstart när Rune Sandström vann snabbt på bord 2. Runes parti var det första som var klart trots att tredjelagets match började 2 timmar senare än andralagets! Lars Frängsmyr vann också sedan motståndaren missat matt i ett drag! Lägg därtill en säker seger för nestorn Sven Leijon på sista bordet plus varsin remi för Lennart Almquist och Jan-Ola Kollin och ni har 4-2-resultatet. Endast lagledaren Magnus Stenius fick stå i skamvrån denna blåsiga söndag. Noterbart också att tredjelaget hade 150p sämre snittranking så man behöver inte be om ursäkt för segern!

För bordsresultat samt övriga matcher i serien se "Seriespel" ovan.
KM-lottning gjord (27 okt 2007)
Lottningen för KM rond 4 (29/10) är nu gjord. Tre partier är redan uppskjutna förhoppningsvis blir det inte så många fler. Allt som allt är nu 10 partier ospelade och målsättningen måste bli den att de skall spelas före rond 5 som avgörs först måndag 12/11 eftersom måndagen emellan är spelledig p g a Björkstadsschacket. KM.
Blir det daladans eller?! (26 okt 2007)
Det var länge sedan som ett dalalag gästade Umeå för allsvenskt spel. På söndag är det dock dags då Borlänge SK kommer till Norrlands huvudstad för spel mot Rockadens andralag i division 2. Masarna som bl a har umebekantingen Jonas Malmstig i laget blir säkert en svår nöt att knäcka i seriepremiären. Ifjol blev Borlängelaget sexa i division 2:2 medan Rockaden II blev femma i 2:1. Andralaget, som ifjol hade en mellansäsong efter de senaste årens framgångar, borde sett till laguppställning ha goda chanser att placera sig väl i årets serie där förmodligen Fagervik-Sundsvalls SK blir seriefavoriter. Kl. 09.00 är det nedsläpp på klubben.

Kl. 11.00 samma dag lirar även tredjelaget hemma i division 3:1. Rockaden III ställs mot Fagervik-Sundsvalls SK II. Ett nytt lag som p g a sammanslagningen mellan medelpadsklubbarna är svårbedömda. Tredjelaget rosade inte marknaden ifjol heller utan fick slita för att greja nytt kontrakt. Även i år ser det tufft ut på förhand - men å andra sidan är tredjelagets uppgift att låta yngre och orutinerade spelare få känna på hetluften utan press.

Till sist vill vi påpeka att klockorna ställs om till vintertid i helgen, vilket innebär att uren skall skruvas tillbaka en timme. Sovmorgon med andra ord! Se dock till att komma i tid till spelet! Alla intresserade i övrigt är naturligtvis också välkomna att agera åskådare till spelet. Väl mött på klubben.
KM upplagt på nätet (23 okt 2007)
KM med lottning, tabell, rankingförändringar osv finns nu upplagt här på hemsidan. KM.
Resultat KM rond 3 (23 okt 2007)
Här är gårdagskvällens KM-resultat. Konstaterbart t ex att David Nygren med lite tur tog hela poängen mot Magnus Hellström i ett drama som varade nästan tiden ut. Magnus stod bättre men lyckades inte knyta åt säcken. Sven Leijon vann ett remislutspel mot ordföranden som var extra givmild på Svens 83-årsdag. Henrik Isaksson vann ett svajigt parti mot Christoffer Vikström. Henrik hade precis satt bort sig i tidsnöden då Christoffer valde fel plan och Henrik kunde kontra in en matt på sista raden... Sist kan vi notera att Lars Frängsmyr nådde delad pott mot Per Hjalmarsson i ett förvirrat parti där det hängde pjäser kors och tvärs och för en utomstående betraktare var det svårt att förstå skeendet - då helt plötsligt greppades fredspipan.

1) David Nygren 2288 - Magnus Hellström 1974, 1-0
2) Ulf Hammar 2152 - Jonas Burman 1813, 1-0
3) Åke Granström 1774 - Lars-Göran Carlsson 2035, 0-1
4) Ulf Hammarström 2103 - Fredrik Wikström 1697, 1-0
5) Lars Frängsmyr 1586 - Per Hjalmarsson 1994, remi
6) Christoffer Vikström 1574 - Henrik Isaksson 1944, 0-1
7) Simon Eriksson 1311 - Leif Svensson 1927, 0-1
8) Mikael Outakoski 1271 - Kaj Bindler 1784, uppskjutet
9) Anders Jonsson 1499 - Magnus Stenius 1714, uppskjutet
10) Sven Leijon 1497 - Mikael Forsberg 1660, 1-0
11) Ragnvald Malmstig 1228 - Rune Sandström 1644, uppskjutet
12) Jan-Ola Kollin 1574 - Sanna Näslund 1490, uppskjutet
13) Stefan Dahlbom 1285 - Martin Lundkvist 1450, 0-1

Viktigt att de uppskjutna partierna försöker spelas under veckan för att uppnå maximal rättvisa. Meddela Jonas Burman slutresultaten när matcherna väl spelats.
Förlust för förstalaget (21 okt 2007)
Gårdagens spel gick inte att upprepa. Dessutom mötte man ett bättre lag. Förstalaget fick inkassera säsongens första förlust borta mot Örgryte SK, 5,5-2,5. Åt resultatet finns inga ursäkter ÖSK var ett bättre lag främst på toppborden denna afton. Vi hade kunnat frisera siffrorna litegrann på bord 5. Ulf Hammar vann damen men tiden räckte inte till utan det blev förlust ändå. Nu hade det ingen avgörande betydelse för hemmasegern. Vi får ta revansch i nästa match hemma mot SK Passanten.

Örgryte SK 2202 - SK Rockaden Umeå 2208, 5,5-2,5

1. Ari Ziegler 2425 - Viktor Forsberg 2312, 1-0
2. Anton Frisk Kockum 2325 - Rickard Engman 2264, 1-0
3. Peter Östberg 2242 - Fredrik Lindgren 2279, 0-1
4. Mikael Arnelind 2169 - David Nygren 2288, 1-0
5. Johan Eksmyr 2199 - Ulf Hammar 2152, 1-0
6. Jan-Olov Forsberg 2124 - Johan Larsson 2138, 0-1
7. Daniel Ronneland 2118 - Ulf Hammarström 2103, remi
8. Ingemar Tibell 2011 - Jimmy Mårdell 2129, 1-0
Förstalaget inledde med seger (20 okt 2007)
Rockaden Umeå begick idag Superettapremiär i Göteborg. För motståndet stod Lundby SS. LSS blev fyra i division 1 södra ifjol och umelaget trillade som bekant ur Elitserien. Med säkert spel slutade matchen i stor stil 6-2 till västerbottningarna allt utan några enskilda bordsförluster. Efter två inledande remier på bord 2 och 8 såg man på de övriga ställningarna vartåt matchen barkade. Ritningarna följdes sedan till 100% - snudd på bättre, eftersom Ulf Hammar räddade sitt parti till remi i en svår ställning. Mungiporna uppåt hos förstalaget efter en fin start trots en besvärlig och lång resa i ryggen. Imorgon väntar Örgryte SK som har ett rankingstarkt lag åtminstone sett till toppborden. ÖSK som inledde spelet idag med en förlust mot Rockaden II Stockholm.

Lundby SS 2112 - SK Rockaden Umeå 2208, 2-6

1) Viktor Virolainen 2265 - Viktor Forsberg 2312, 0-1
2) Peter Nouristo 2214 - David Nygren 2288, remi
3) Brjann Sigurgeirson 2189 - Fredrik Lindgren 2279, remi
4) Mattias Zackrisson 2127 - Rickard Engman 2264, 0-1
5) Ture Lehtonen 2110 - Ulf Hammar 2152, remi
6) Feliks Przysuski 2075 - Johan Larsson 2138, 0-1
7) Sigge Ingvason 2051 - Jimmy Mårdell 2129, 0-1
8) Jesper Nyström 1866 - Ulf Hammarström 2103, remi
Lottning KM rond 3 (20 okt 2007)
Lottning KM rond 3 (22/10);

Lite trist så fick Ragnvald Malmstig sitt tredje uppskjutna parti. Motståndaren Rune Sandström är i Paris och firar sin 50:e bröllopsdag vilket torde vara en bra ursäkt i sammanhanget.

1) David Nygren 2288 - Magnus Hellström 1974
2) Ulf Hammar 2152 - Jonas Burman 1813
3) Åke Granström 1774 - Lars-Göran Carlsson 2035
4) Ulf Hammarström 2103 - Fredrik Wikström 1697
5) Lars Frängsmyr 1586 - Per Hjalmarsson 1994
6) Christoffer Vikström 1574 - Henrik Isaksson 1944
7) Simon Eriksson 1311 - Leif Svensson 1927
8) Mikael Outakoski 1271 - Kaj Bindler 1784
9) Anders Jonsson 1499 - Magnus Stenius 1714
10) Sven Leijon 1497 - Mikael Forsberg 1660
11) Ragnvald Malmstig 1228 - Rune Sandström 1644, uppskjutet
12) Jan-Ola Kollin 1574 - Sanna Näslund 1490
13) Stefan Dahlbom 1285 - Martin Lundkvist 1450

Uppskjutna partier från tidigare ronder;

Mikael Forsberg 1660 - Per Hjalmarsson 1994, rond 1
Fredrik Wikström 1697 - Simon Eriksson 1311, rond 1
Per Hjalmarsson 1994 - Anders Jonsson 1499, rond 2
Henrik Isaksson 1944 - Simon Eriksson 1311, rond 2
Fredrik Wikström 1697 - Ragnvald Malmstig 1228, rond 2

Försök, om möjligt, spela bort dem under vecka 43.

Poängställning (inom parantes antalet uppskjutna);
1-6) David Nygren, Ulf Hammar, Lars-Göran Carlsson, Magnus Hellström, Jonas Burman och Åke Granström alla 2p.
7-12) Ulf Hammarström, Leif Svensson, Kaj Bindler, Lars Frängsmyr, Christoffer Vikström och Mikael Outakoski alla 1p.
13-18) Henrik Isaksson (1), Magnus Stenius, Rune Sandström, Jan-Ola Kollin, Sven Leijon och Sanna Näslund alla 0,5p.
19-26) Per Hjalmarsson (2), Fredrik Wikström (2), Mikael Forsberg (1), Martin Lundkvist, Anders Jonsson (1), Simon Eriksson (2), Stefan Dahlbom och Ragnvald Malmstig (1) alla 0p.

Lottning, tabell m m kommer att komma i TabulaSoftformat här på hemsidan under vecka 43.
Några KM-resultat (20 okt 2007)
Av sju uppskjutna partier i KM har åtminstone två spelats under veckan;

Jonas Burman 1813 - Anders Jonsson 1499, 1-0
Ragnvald Malmstig 1228 - Lars-Göran Carlsson 2035, 0-1

Innan lottningen sker måste kassören gå igenom det mödosamma arbetet med att ringa runt och höra om fler av de uppskjutna partierna spelats alltför att få en så rättvis lottning till rond 3 som spelas på måndag. Under eftermiddag/kväll idag kommer lottningen att finnas här på hemsidan.
Superettapremiär (20 okt 2007)
Kl. 22.00 igår kväll anträdde Rockaden Umeås förstalag en lång tågresa till Göteborg. Kl. 14.00 idag är man framme på Västkusten och förhoppningsvis laddade inför att en halvtimme senare begå allsvensk premiär i Superettan mot Lundby SS. Vi får hoppas att resan inte sitter i benen på spelarna och att sömnen inte störts av tågets skakningar. Enligt rapporterna är stämningen i truppen på topp även om någon spelare dras med en enveten förkylning. Vi återkommer i kväll med resultat och en kort rapport från Göteborg. Imorgon kan tilläggas väntar Örgryte SK på andra sidan brädorna för förstalaget.
Resultat KM rond 2 (16 okt 2007)
Gårdagskvällens KM-rond bjöd på några smällkarameller. Åke Granström vann en holmgång som svart mot Ulf Hammarström. Ett skarpt parti där Åkes guldlöpare avgjorde. Sanna Näslund knep en halva mot nestorn Rune Sandström men borde i sanningens namn fått en fullpoängare. Mikael Outakoski och Kaj Bindler hade också fina möjligheter mot rankingstarkare motstånd men föll bägge med flaggan i topp.

1) David Nygren 2288 - Leif Svensson 1927, 1-0
2) Kaj Bindler 1784 - Ulf Hammar 2152, 0-1
3) Ulf Hammarström 2103 - Åke Granström 1774, 0-1
4) Magnus Hellström 1974 - Mikael Outakoski 1271, 1-0
5) Lars-Göran Carlsson 2035 - Mikael Forsberg 1660, 1-0
6) Per Hjalmarsson 1994 - Anders Jonsson 1499, uppskjutet
7) Henrik Isaksson 1944 - Simon Eriksson 1311, 1-0 w.o, alternativt uppskjutet
8) Jonas Burman 1813 - Sven Leijon 1497, 1-0
9) Fredrik Wikström 1697 - Ragnvald Malmstig 1228, uppskjutet
10) Magnus Stenius 1714 - Jan-Ola Kollin 1574, remi
11) Sanna Näslund 1490 - Rune Sandström 1644, remi
12) Lars Frängsmyr 1586 - Martin Lundkvist 1450, 1-0
13) Stefan Dahlbom 1285 - Christoffer Vikström 1574, 0-1

I de uppskjutna partierna som spelas under veckan, från såväl rond 1 och 2, så måste resultaten meddelas Jonas Burman. Lottning kommer att ske på lördag.
Simon bäste umebo i Skol-SM (14 okt 2007)
Helgens Skol-SM i Linköping innebar en topp 20-placering för de deltagande spelarna från Umeå. Simon Eriksson, Prolympia blev 18:e man i näst äldsta klassen (f. 1991-92) med 4,5p/8. Simon fick en kanonstart med 3p/3 vilket innebar hårt motstånd raktigenom hela turneringen.

I fjärde ronden fick han möta tuffe Alfred Kryzmowski, Mälarhöjdens skola på förstabordet och då inkasserades den första förlusten. Sedan blev det två nederlag till i rak följd mot namnkunniga stockholmare innan tävlingen avslutades med 1,5p/2 för Simons del. I övrigt noterar vi att han vann norrlandsderbyt i första ronden som svart mot SS Luleås David Ahrner. En mycket stark insats av Simon. I samma klass blev Rasmus Nyman, Västangårds skola 36:a med 3,5p/8.

I äldsta klassen nådde Christoffer Vikström, Umeå Universitet 3,5p/8 vilket räckte till 40:e plats bland 58 startande. Bland födda 1995 tog Sanna Eriksson, Backens skola 3p/8 och i klassen för födda 1996 tog Hedvig Lundskog, Obbola skola 4p/11. Detta räckte till 40:e respektive 60:e plats i klass E och F. Ledare för umetruppen med den äran var Fredrik Wikström. Totalt deltog 473 spelare i Vasahallen i centrala Linköping.

Slutsegrare i respektive klass blev;
klass A (f. 1987-90); Erik Blomqvist, Sjödals gymnasium Stockholm, 7p/8.
klass B (f. 1991-92); Alexander Johansson, Dammhagsskolan Landskrona, 7p/8.
klass C (f. 1993); Nils Grandelius, Nyvångsskolan Dalby, 8p/8.
klass D (f. 1994); Jonathan Westerberg, Bällstabergsskolan Vallentuna, 8p/8.
klass E (f. 1995); Theodor Kenneskog, Ekhammarskolan Kungsängen, 7,5p/8.
klass F (f. 1996); Mattis Olofsson-Dolk, Östergårdskolan Växjö, 9p/11.
klass G (f. 1997); Egor Norlin, Engelska skolan Norr Stockholm, 9,5p/11.
klass H (f. 1998); Valdemar Stenhammar, Pixbo Montessoriskola Mölnlycke, 9,5p/11.
klass I (f. 1999-); Kunal Bhatnagar, Internationella skolan Nacka, 10p/11.
Lottning KM rond 2 (13 okt 2007)
Fyra spelare till har hoppat in i KM-turneringen, Lars-Göran Carlsson, Fredrik Wikström, Simon Eriksson och Ragnvald Malmstig. Heders åt Er! Fyra partier är därmed uppskjutna sedan förra måndagen och de har lottats som remi. Vid lika färg så säger lottningen att den bättre rankade skall ha vit i jämn rond. Här är lottningen till nu på måndag (15/10);

1) David Nygren 2288 - Leif Svensson 1927
2) Kaj Bindler 1784 - Ulf Hammar 2152
3) Ulf Hammarström 2103 - Åke Granström 1774
4) Magnus Hellström 1974 - Mikael Outakoski 1271
5) Lars-Göran Carlsson 2035 - Mikael Forsberg 1660
6) Per Hjalmarsson 1994 - Anders Jonsson 1499
7) Henrik Isaksson 1944 - Simon Eriksson 1311
8) Jonas Burman 1813 - Sven Leijon 1497
9) Fredrik Wikström 1697 - Ragnvald Malmstig 1228
10) Magnus Stenius 1714 - Jan-Ola Kollin 1574
11) Sanna Näslund 1490 - Rune Sandström 1644
12) Lars Frängsmyr 1586 - Martin Lundkvist 1450
13) Stefan Dahlbom 1285 - Christoffer Vikström 1574

Uppskjutna partier från rond 1;

Mikael Forsberg 1660 - Per Hjalmarsson 1994
Jonas Burman 1813 - Anders Jonsson 1499
Ragnvald Malmstig 1228 - Lars-Göran Carlsson 2035
Fredrik Wikström 1697 - Simon Eriksson 1311
Rockadentrupp till Linköping (12 okt 2007)
I dagarna tre avgörs Skol-SM i Vasahallen i centrala Linköping. Rockaden Umeås trupp till evenemanget är;

Klass A (1987-90): Christoffer Vikström, Umeå Universitet.
Klass B (1991-92): Simon Eriksson, Proolympia.
Klass B (1991-92): Rasmus Nyman, Västangårds skola.
Klass E (1995): Sanna Eriksson, Backenskolan.
Klass F (1996): Hedvig Lundskog, Obbola skola.

Ledare för kvintetten är Fredrik Wikström.

Spelet kan följas via arrangörens hemsida. Enligt samma sida så är 473 spelare föranmälda.
Rockadens femkamp i mål (10 okt 2007)
Det uppskjutna femkampspartiet, för att bestämma vem som skulle bli femma respektive sexa i turneringen, är spelat. Jonas Burman - Christoffer Vikström slutade 1-0 efter ett parti med många grodor(!) från bägge sidor. Det bjöds och togs från bägge håll i det nimzoindiska partiet och slutresultatets rättvisa kan verkligen diskuteras. Därmed blev slutställningen denna i Rockadens femkamp hösten 2007;

1) David Nygren
2) Henrik Isaksson
3) Leif Svensson
4) Rickard Engman
5) Jonas Burman
6) Christoffer Vikström
7) Simon Eriksson
8) Rune Sandström
9) Lars Frängsmyr
10) Kaj Bindler
11) Magnus Stenius
12) Rasmus Nyman

Umeås store femkampsstjärna genom tiderna Svante Rasmusson var inte med kan tilläggas!
22 mötte upp till KM (09 okt 2007)
22 spelare kom till start i årets KM - sämre än väntat. Fortfarande finns dock chansen att delta om man av någon anledning missade startdatumet. Jonas Burman (135118) vill dock veta detta senast fredag 12/10 - då lottningen av rond 2 sker. Bland resultaten kan noteras två skrällar när en comebackande Mikael Outakoski slog Magnus Stenius och nestorn Sven Leijon överraskande knep en halva som vit mot Henrik Isaksson.

Resultat KM rond 1;
1. Rune Sandström - David Nygren, 0-1
2. Ulf Hammar - Lars Frängsmyr, 1-0
3. Christoffer Vikström - Ulf Hammarström, 0-1
4. Magnus Hellström - Jan-Ola Kollin, 1-0
5. Sven Leijon - Henrik Isaksson, remi
6. Leif Svensson - Sanna Näslund, 1-0
7. Martin Lundqvist - Kaj Bindler, 0-1
8. Åke Granström - Stefan Dahlbom, 1-0
9. Mikael Outakoski - Magnus Stenius, 1-0

Uppskjutna partier;
Mikael Forsberg - Per Hjalmarsson
Jonas Burman - Anders Jonsson

Lottningen (rond 2) kommer att publiceras här på hemsidan.
Jämn länsseriepremiär (07 okt 2007)
En devis i bland annat fotboll är att derbyn alltid slutar kryss. Den klyschan gäller även i schack tydligen eftersom dagens länsseriepremiär mellan de två umelagen salmoniskt slutade 2-2. Christoffer Vikström vann med den merbonde han erövrade i Franskt mot Jan-Ola Kollin och Anders Jonsson vann ett jämnt parti mot en tidsslukande Sebastian Borén. I övrigt två remier.

Rockaden IV Umeå 1513 - Sandagården 1521, 2-2
1) Fredrik Wikström 1697 - Lars Frängsmyr 1586, remi
2) Christoffer Vikström 1574 - Jan-Ola Kollin 1574, 1-0
3) Sebastian Borén 1470 - Anders Jonsson 1499, 0-1
4) Simon Eriksson 1311 - Curt Andersson 1426, remi

Den andra matchen, Skellefteå SK-Obbola SK, var uppskjuten.
Länsseriederby (06 okt 2007)
Söndag kl. 11.00 på klubben startar årets Länsserie. Först ut ett hett derby mellan Rockaden IV Umeå-Sandagården. Välkomna att heja fram kombattanterna till framgångar vid brädorna. Ifjol togs serien hem av Rockaden IV Umeå sedan Obbola SK vält storfavoriterna Skellefteå SK över ända i den sista omgången. Laget från norra Västerbotten får nog, vare sig de vill eller inte, gälla som presumtiva segrare även denna säsong.

Enligt uppgift till webmastern så är den andra matchen mellan Skellefteå SK-Obbola SK, törs umelagen hoppas på ett dacapo uppe i Guldstaden?, uppskjuten p g a utlandsresa hos lagledaren i hemmalaget.
KM-dags (06 okt 2007)
Höstens clou, klubbmästerskapet, 9 ronder Nordisk Schweizer långparti startar på måndag 8/10. Personlig anmälan senast kl. 18.00. Enligt preludierna så är tävlingen gratis men medlemskap krävs. Kan man inte vara med första måndagen så ring tävlingsledarna, Jonas Burman (135118) eller Mikael Forsberg (187347), så går det att ordna så att vi lottar ihop dem som av någon anledning ej kan spela på måndag mot varandra. Väl mött till höstens stora evenemang.
Fredrik fick revansch i Blixt-GP 2 (01 okt 2007)
Resultat från kvällens Blixt-GP 2;

1. Fredrik Lindgren 7p/8
2. David Nygren 7
3. Henrik Isaksson 6
4. Mikael Forsberg 4
5. Simon Eriksson 3,5
6. Leif Svensson 3,5
7. Christoffer Vikström 3
8. Lars Frängsmyr 1
9. Sven Leijon 1

Total GP-ställning efter två deltävlingar;
1-2) David Nygren 10+8=18
1-2) Fredrik Lindgren 8+10=18
3) Henrik Isaksson 6+7=13
4) Leif Svensson 4+4=8
5) Rikard Engman 7+0=7
6) Mikael Forsberg 0+6=6
7) Christoffer Vikström 3+3=6
8-9) Kaj Bindler 5+0=5
8-9) Simon Eriksson 0+5=5
10-11) Sebastian Boren 2+0=2
10-11) Lars Frängsmyr 0+2=2
12-13) Magnus Stenius 1+0=1
12-13) Sven Leijon 0+1=1
Länsserien lottad (30 sep 2007)
Endast fyra lag vill vara med i Länsserien 2007/08. Lottningen har fastställts enligt följande;

Rond 1 6-7/10
Rockaden IV Umeå – Sandagården
Skellefteå SK – Obbola SK

Rond 2 10-11/11
Sandagården – Skellefteå SK
Obbola SK – Rockaden IV Umeå

Rond 3 19-20/1
Skellefteå SK – Rockaden IV Umeå
Sandagården – Obbola SK

Berörda lagledare i respektive lag kommer att erhålla ett e-mail rörande regler, lottning och praktiska detaljer för Länsserien. Spelet kan börja!
Förlust i jämn Länsmatch (30 sep 2007)
Norrbottens SF och Västerbottens SF drabbade idag samman i den XV:e Länsmatchen. Spelplats var Piteå SK:s klubblokal i Öjebyn. Efter det att lagen följts åt i matchprotokollet slutade matchen jämnt men med förlust för VSF 8-7. Sammanfattningsvis kan man konstatera att gästerna tog fler poäng på toppborden där vi var lägre rankade och färre poäng än förväntat på de lägre borden där NSF hade sämre ranking. Det sista partiet som blev klart och därmed avgörande var Gunnar Sundmans kamp som vit mot Mats Liljenberg. Gunnar förlorade på tid efter en bitter slutstrid. 1-0 i inteckningar därmed för NSF i det nya vandringspriset, retur nästa år söder om Tåmegränsen.

Norrbottens SF 1946 - Västerbottens SF 1988, 8-7

1) Kurt Setterqvist 2339 - Viktor Forsberg 2312, remi
2) Tobias Pettersson 2243 - Nicklas Marklund 2230, 0-1
3) Kaj Engström 2238 - David Nygren 2288, 0-1
4) Martin Almström 2222 - Ulf Hammar 2152, 1-0
5) Tomas Dedorsson 2163 - Gösta Enqvist 2235, 0-1
6) Gunnar Pousette 2110 - Ola Grimsholm 2007, 1-0
7) Roland Eriksson 2010 - Magnus Hellström 1974, remi
8) David Ahrner 1943 - Henrik Isaksson 1944, remi
9) Hans Svensson 1909 - Stig Hedenström 1916, remi
10) Lars Sjöstedt 1890 - Urban Eriksson 1840, 1-0
11) Linus Eriksson 1800 - Bo Stenmark 1826, 1-0
12) Erik Nyström 1666 - Thomas Gustafsson 1820, 0-1
13) Mats Liljenberg 1592 - Gunnar Sundman 1815, 1-0
14) Staffan Hämälä 1537 - Lennart Almquist 1740, 0-1
15) Anders Johansson 1532 - Magnus Stenius 1714, 1-0
Dags för Länsmatch XV (29 sep 2007)
Söndag 30/9 kl. 11.00 i Öjebyn spelas den 15:e Länsmatchen mellan Norrbottens SF och Västerbottens SF. En ny era inleds i och med att Västerbotten ifjol för alltid tog hem det av Boliden Mineral instiftade vandringspriset med totalt 10-4 i inteckningar. Som vanligt avgörs spelet över 15 bord. Matcherna har med några få undantag alltid varit jämna och det finns mycket som tyder på ett da capo i det fallet även i morgon. Nyttig träning inför det stundande allsvenska seriespelet lär vi säkert bjudas på.
David tog hem femkampen (27 sep 2007)
Programenligt vann David Nygren femkampsfinalen över Henrik Isaksson som svart. Segern innebär ett bokpris. Bland övriga partier som spelats blev det några skrällar. Unge Simon Eriksson besegrade veteranen Rune Sandström som svart. Rune hade fina mattmöjligheter men valde fel drag och Simon vände på steken och höll undan hela vägen in i kaklet. Starkt gjort! Lars Frängsmyr besegrade Kaj Bindler i ett svängigt och roligt parti som kunde ha slutat hursomhelst.

1) Henrik Isaksson 1944 - David Nygren 2288, 0-1
2) Rickard Engman 2264 - Leif Svensson 1927, 0-1 w.o
3) Jonas Burman 1813 - Christoffer Vikström 1574, uppskjutet
4) Rune Sandström 1644 - Simon Eriksson 1311, 0-1
5) Lars Frängsmyr 1586 - Kaj Bindler 1784, 1-0
6) Rasmus Nyman 1175 - Magnus Stenius 1714, 0-1
Schack4:an i Umeå kommun säsongen 2007/2008! (24 sep 2007)
Magnus Stenius har idag fått klartecken med stöd från Umeå kommun och AF-kultur att initiera Schack4:an inom Umeå kommuns årskurs 4:or. Detta innebär att Magnus kommer att kunna arbeta heltid med att driva Schack4:an under hösten fram till mars 2008 tills vidare. Berörda skolor blir alla inom Umeå kommun, med utsträckning till Sävar, Holmsund och Hörnefors.

Per Hultin, riksinstruktör för schack4:an från Sveriges Schackförbund, assisterar Magnus med material, broschyrer och klassbesök i inledningsskedet. Tanken är att skicka den bästa klass 4:an till riksfinalen i maj som går i Globen. Alla årskurs 4:or i projektet blir automatiskt stödmedlemmar i klubbens verksamhet och Magnus kommer under uttagningstävlingarna att behöva hjälp från välvilliga klubbkamrater med transporter, domare och fika/mat personal (det rör sig om ca 2-4 uttagstillfällen)! Det är vår förhoppning att Schack4:an kommer att bli ett lyckat projekt och rendera klubben nya tillskott till föreningen. Vi önskar Magnus lycka till på hans Schack4:an odysseé!
Ratingpris till Kollin i Hallstahammar (23 sep 2007)
Det blev jämnt i toppen när Hallstahammar Open avgjordes i helgen. 6 spelare nådde 6,5p/8. Slutsegrare efter särskiljning blev GM Pontus Carlsson, Sollentuna SK före GM Slavko Cicak, Skara SS, Kim Nygren, Örebro SS, Staffan Zetterberg, do, FM Anders Eriksson, Västerås SK och estländaren GM Kaido Külaots.

Rockaden Umeås två deltagande spelare skötte sig med den äran. David Nygren stannade på 6p inte långt från täten med andra ord. I de inledande snabbpartierna blev det 3p/4 efter en förlust mot slutsegraren Carlsson. 3p/4 blev även facit i långpartierna dock utan någon förlust. Två remier mot Viktoria Johansson, Kristallens SK och estländaren Raul Kukk noterades. Partiet mot Viktoria var värt en seger men David missade pjäsvinst i ett drag! Davids insats räckte inte till rankingpris, det togs av Kim och Staffan, men han måste ändå vara nöjd med poängskörden.

Jan-Ola Kollin nådde 4p vilket räckte till ett rankingpris. Starkt gjort av J-O som bara var rankad 88:a bland 122 spelare. Han hade dessutom vinst i sista partiet, pjäs upp, men valde fel plan och tvingades ge tillbaka pjäs och parti. I övrigt kan noteras att den 14:e upplagan av tävlingen i den västmanländska bruksorten blev som vanligt mycket lyckad.

Uppmaningar (23 sep 2007)
Trots att en månad redan gått av schacksäsongen 2007/08 så har väldigt få av fjolårets medlemmar erlagt medlemsavgift för årets säsong. Styrelsens förhoppning är att så många som möjligt vill vara med och stödja vår verksamhet även detta år. Som bekant är ekonomin inte den bästa. Medlemsavgifterna 2007/08 är dessa; seniorer 600,-, juniorer 300,- och familjer 800,- och betalas in på vårt plusgiro nr 20 17 34-1. För 200,- extra blir man även ViP-medlem vilket innebär gratis startavgifter i alla klubbtävlingar utom Björkstadsschacket. En erlagd medlemsavgift är ett krav för att spela med i höstens clouturnering Klubbmästerskapet, 9 ronder långparti, som inleds måndag 8/10.

Allhelgonahelgen 2-4 november avgörs 29:e upplagan av Umeås egna schackturnering - Björkstadsschacket - (se inbjudan till höger). Ju fler som är med desto roligare och bättre givetvis. Det vore bra om de av klubbens medlemmar som ämnar vara med anmäler sig snarast för att ju fler vi är i ett tidigt skede desto mer ökar chanserna till att spelare från andra klubbar också anmäler sig. Vi kommer att lägga upp en lista över anmälda här på hemsidan fr o m vecka 40.
Hallstahammar Open (21 sep 2007)
Två förväntansfulla spelare, David Nygren och Jan-Ola Kollin, har idag via hyrbil anträtt den långa resan mellan Umeå och Hallstahammar. Orsaken är naturligtvis att det spelas schack i den västmanländska bruksorten. Hallstahammar Open närmare bestämt med i skrivande stund 122 startande. Turneringen spelas över 8 ronder fredag-söndag. På fredags avgörs först fyra snabbschackspartier och sedan är det två långpartier/dag som gäller de övriga två tävlingsdagarna. Vi håller tummarna för SK Rockaden Umeås deltagare på plats(!) Hallstahammars SK:s hemsida.
Finalklart i femkampen (17 sep 2007)
Del 3-4 i femkampen avgjordes ikväll. Först spelades handicapblixt där man delade på 10 minuter efter rating. Trots många 1-9-partier så vann David Nygren disciplinen på 4,5p/5. Christoffer Vikström och överraskningen Simon Eriksson följde närmast bakom med fina 3,5p vardera. David var även bäst i snabbschacket (fem 15-minuterspartier) och tog även här 4,5p före Henrik Isaksson 4p och Jonas Burman 3,5p. Davids spurt ikväll gjorde att han gick upp i poleposition inför nästa måndags finalparti - i form av ett långparti. Rickard Engman som ledde inför kvällens övningar hade en tung dag i handicapblixten (1,5p/5) och föll tillbaka till fjärdeplats inför avslutningen nästa måndag.

Resultat (blixt, halvtimmes, handicapblixt, snabbschack);
1. David Nygren 4p+1p+4,5p+4,5p = 14p/18
2. Henrik Isaksson 3p+2,5p+3p+4p = 12,5p
3. Leif Svensson 3p+3p+3p+2,5p = 11,5p
4. Rickard Engman 4,5p+2,5p+1,5p+3p = 11,5p
5. Christoffer Vikström 3p+2p+3,5p+3p = 11,5p
6. Jonas Burman 2p+1,5p+2,5p+3,5p = 9,5p
7. Simon Eriksson 2p+1p+3,5p+2,5p = 9p
8. Mikael Forsberg 2,5p+2p+2,5p+2p = 9p
9. Rune Sandström 2p+2p+2p+2p = 8p
10. Kaj Bindler 1p+1p+2p+3p = 7p
11. Lars Frängsmyr 0p+0p+2,5p+2p = 4,5p
12. Magnus Stenius 0p+1,5p+0,5p+2p = 4p
13. Rasmus Nyman 0p+1p+2p+1p = 4p
14. Åke Granström 3p+0p+0p+0p = 3p

Därmed blir långpartierna dessa nästa måndag 24/9 (Mikael Forsberg och Åke Granström avstår avslutningen p g a att de befinner sig på resande fot);

1) Henrik Isaksson - David Nygren
2) Rickard Engman - Leif Svensson
3) Jonas Burman - Christoffer Vikström
4) Rune Sandström - Simon Eriksson
5) Lars Frängsmyr - Kaj Bindler
6) Rasmus Nyman - Magnus Stenius

Den bättre placerade har svart men behöver i gengäld bara få remi för att bli före i sluttabellen. Förstapriset är en schackbok, dessutom en slumpmässigt utlottad schackbok bland övriga som deltar i finalpartierna.

Rickard har tagit kommandot i femkampen (10 sep 2007)
Ikväll avgjordes deltävling 1 och 2 i Rockadens femkamp. Först 5 ronder 5 minuters blixtpartier följt av 3 ronder halvtimmespartier. Blixtbäst blev Rickard Engman efter att endast ha tappat en halva i partiet mot Henrik Isaksson. Halvtimmesbäst blev Leif Svensson med full pott 3p/3(!) Här tappade Rickard återigen sin halva mot svårspelade Henrik Isaksson. Noterbart i övrigt var att David Nygren hade det halvtungt med två förluster mot Rickard i varsin disciplin och dessutom som grädde på palten även en förlust i 30-minutersuppgörelsen mot Mikael Forsberg. Citat David efter den holmgången "Du spelade som en Gud" - ett bra betyg åt ordföranden.

Resultat (blixt+halvtimmes = totalt)
1. Rickard Engman, 4,5+2,5 = 7p
2. Leif Svensson 3+3 = 6p
3. Henrik Isaksson 3+2,5 = 5,5p
4. David Nygren 4+1 = 5p
5. Christoffer Vikström 3+2 = 5p
6. Mikael Forsberg 2,5+2 = 4,5p
7. Rune Sandström 2+2 = 4p
8. Jonas Burman 2+1,5 = 3,5p
9. Åke Granström 3+0 = 3p
10. Simon Eriksson 2+1 = 3p
11. Kaj Bindler 1+1 = 2p
12. Magnus Stenius 0+1,5 = 1,5p
13. Rasmus Nyman 0+1 = 1p

Nästa vecka är det dags för handikappblixt och snabbschack.
Femkampsdags (08 sep 2007)
Så här i finnkampstider så har det passande nog blivit femkampsdags hos Rockaden Umeå. Tre måndagar framöver spelas fem deltävlingar där resultaten räknas samman i form av en femkamp. De fem tävlingsmomenten är 5 min blixt (5 ronder 10/9), halvtimmes (3 ronder 10/9), 10 min handicapblixt (5 ronder 17/9), 15 min snabbschack (5 ronder 17/9) och allt avslutas sedan i en final med ett långparti (1,5h/30 drag+1h/spelare för resten 24/9).

Varje deltävling lottas separat utan seedning alltså Monrad. Varje tagen poäng räknas ihop inför finalen där ledaren möter tvåan med svart osv. Samma spelare kan mötas flera gånger, en gång/deltävling dock. Tveka inte delta, anmälan senast kl. 18.00 på klubblokalen på måndag 10/9. Turneringsledare är Mikael Forsberg.
Definitiv allsvensk lottning (08 sep 2007)
Sveriges Schackförbund har i dagarna presenterat den "kompletta" lottningen för allsvenskan 2007/08. En undran är om ordet komplett skall jämföras med ordet definitiv - men vi hoppas det då vi pratar om september nu och spelet börjar inom lite mer än en månad... Ändringar mot förut för vår del är att Fagerviks SK II ställer upp med ett lag i division 3 vilket gör att antalet lag i trean blir fem istället för fyra. Eventuellt kan en dubbelmatch borta bli fallet för tredjelaget om vi väljer att möta såväl Sollefteå SS som Östersunds SS II borta samma helg (17-18/11).

Lördag 20/10 Lundby SS - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 21/10 Örgryte SK - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 28/10 Rockaden II Umeå - Borlänge SK (div II)
Söndag 28/10 Rockaden III Umeå - Fagerviks SK II (div III)
Lördag 17/11 Rockaden Umeå - SK Passanten (Superettan)
Söndag 18/11 Rockaden II Umeå - Bollnäs SS (div II)
Söndag 18/11 Sollefteå SS - Rockaden III Umeå (div III)
Lördag 8/12 Upsala ASS III - Rockaden II Umeå (div II)
Söndag 9/12 Schack 78 II - Rockaden II Umeå (div II)
Lördag 12/1 Rockaden II Stockholm - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 13/1 Farsta SK - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 3/2 Rockaden Umeå - SK Örnen (div III)
Lördag 23/2 Rockaden Umeå - Upsala ASS II (Superettan)
Söndag 24/2 Fagerviks SK - Rockaden II Umeå (div II)
Fredag 7/3 Rockaden Umeå - Västerviks ASK (Superettan, spelas i Uppsala)
Lördag 8/3 Eksjö-Anebyalliansen - Rockaden Umeå (Superettan, spelas i Uppsala)
Söndag 9/3 Rockaden Umeå - SS Manhem II (Superettan, spelas i Uppsala)
Söndag 16/3 Rockaden II Umeå - Gnarps SK (div II)
Söndag 16/3 Östersunds SS II - Rockaden III Umeå (div III)

Lagledare för våra tre lag blir; Förstalaget (David Nygren), Andralaget (Urban Eriksson) och Tredjelaget (Magnus Stenius).
Rätt resultatlista (08 sep 2007)
Mycket blev fel rörande resultaten i måndagens blixt-GP. Så här slutade tävlingen;

1) David Nygren 8p/9
2) Fredrik Lindgren 8
3) Rickard Engman 8
4) Henrik Isaksson 5,5
5-6) Leif Svensson 4, Kaj Bindler 4
7) Christoffer Vikström 3
8-9) Magnus Stenius 2, Sebastian Borén 2
10) Johan Forsberg 0,5
Delat i toppen av Blixt-GP 1 (04 sep 2007)
10 spelare mötte upp till gårdagens Blixt-GP. Vem som vann är fortfarande lite oklart eftersom tre spelare, de tre högst rankade, alla slog varandra inbördes och vann mot övriga. Hursomhelst i topp Fredrik Lindgren, David Nygren och Rickard Engman alla 9p/10. En utförligare resultatlista kommer senare.
Ny ratinglista (29 aug 2007)
Ratinglistan för 1 september är nu färdig.
David bäst i blötan (27 aug 2007)
Spörsmål som Irakkriget, fastighetsbeskattning och bistånd är snudd på larviga frågor i jämförelse med; Varför måste det alltid regna när Rockaden Umeås schacksäsonger inleds?! Sommarens värsta regnoväder parat med åska kom synnerligen olämpligt denna kväll. Betänk att radion endast nämnde sporadiska skurar vid kusten i dagens prognos...

Det blöta gjorde säkert att många medlemmar föredrog TV-soffan före att flytta träklossar. Hursomhelst sex tappra själar mötte upp till en (predestinerad) blixtkväll. Alla givna svar på förhand besannades. David Nygren är en bra blixtspelare som sällan (aldrig) förlorar i onödan och Jonas Burman och blixt går inte ihop. Totalt möttes alla spelare två gånger med varsina färger. Slutresultat;

1) David Nygren 10p/10
2) Leif Svensson 8p
3) Gunnar Sundman 5p
4) Kaj Bindler 3,5p
5) Jonas Burman 2p
6) Christoffer Vikström 1,5p
Säsongsstart (25 aug 2007)
Nu smäller det. Blixtturneringen Öppningsdraget står för dörren.
Var? Mariehemsvägen 2L.
När? Måndag 27/8 kl. 18.00.
Gamla som nya medlemmar hälsas varmt välkomna till schacksäsongen 2007/08.
Division 3-lottningen görs om (24 aug 2007)
Kors i taket(!) Det har tillkommit ett lag i division 3:1 vilket gör att den tidigare publicerade lottningen här på hemsidan (med dubbelmöten mot SK Örnen, Sollefteå SS och Östersunds SS II) utgår. Fagerviks SK II vill också vara med vilket gör att serien kommer att spelas i rak form med endast fyra ronder. Den definitiva lottningen har inte kommit ännu från SSF.
Styrelsemötet flyttas (24 aug 2007)
Det tilltänkta styrelsemötet torsdag 30/8 flyttas framåt sedan ordföranden fått förhinder. Nytt datum meddelas styrelseledamöterna via mail. Tanken att städa samma dag förblir därmed också bara en tanke.
Länsmatchsdatum spikat (20 aug 2007)
Nu är det klart att Länsmatchen mellan Norrbottens SF och Västerbottens SF spelas i Öjebyn söndag 30/9 kl. 11.00. 15 bord med betänketiden 1h/20 drag + resten på 1h/spelare är det som gäller. Lagledare på varsin sida Tåmegränsen är Tobias Pettersson (NSF) och förmodligen Stig Hedenström (VSF).
Spelprogrammet för hösten på gång (19 aug 2007)
Alla seniormedlemmar kan förvänta sig att få höstsäsongens spelprogram i brevlådan i början av kommande vecka. Säsongen som väntar innebär spelstart måndag 27/8 med en Öppningsblixt. I september väntar ännu en upplaga av Rockadens 5-kamp följt av höstens clou KM som startar måndag 8/10. För att inte nämna lagmatcherna i form av spel i Superettan, division 2 och 3 samt Länsserien.

Tillsammans med spelprogrammet medföljer ett inbetalningskort. Med andra ord har det blivit dags att erlägga medlemsavgiften också. Styrelsens förhoppning är att avgiften regleras så snabbt som möjligt för att stärka föreningens ekonomi. Nya medlemsavgifter, som klubbades igenom på årsmötet i maj, är; Seniorer 600,-, Juniorer 300,- (födda 1987 och senare), Familjer 800,-.

Vill man stödja klubben ännu mer kan man betala ViP-avgift (800,-) vilket förutom medlemsavgift innebär fri start i alla klubbturneringar (exkl. Björkstadsschacket) eller så delta i spelbolaget Caissa där en andel kostar 30,-/vecka varav 10,- går rakt ner i klubbkassan och resten ägnas åt gambling på V75, Stryktips osv.
Nytt om Länsmatchen (16 aug 2007)
Mycket talar för att den årliga Länsmatchen, över 15 bord, mellan Västerbottens SF och Norrbottens SF arrangeras någon av dagarna lördag 29/9 eller söndag 30/9. Klart är att Norrbotten har hemmaplan denna gång och att spelplatsen blir Piteå (Öjebyn). Ifjol i Skellefteå vann AC med 8-7 och la därmed för gott beslag på det av Boliden Mineral instiftade vandringspriset. Inteckningarna blev osannolika 10-4 i västerbottnisk favör. Ett nytt vandringspris, samma företag sponsrar, är på gång att tas fram till kommande kamper. Troligtvis blir statuerna detsamma dvs. att det krävs 10 inteckningar för att erövra bucklan för alltid.
Tilltänkt spelschema i Allsvenskan (15 aug 2007)
Om vi tolkat spelschemat i Allsvenskan 07/08 rätt så borde matcherna spelas så här (fortfarande får väl speldagarna anses preliminära, ibland kan ju söndagar ersättas av lördagsspel och vice versa);

Lördag 20/10 Lundby SS - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 21/10 Örgryte SK - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 28/10 Rockaden II Umeå - Borlänge SK (div II)
Söndag 28/10 Rockaden III Umeå - SK Örnen (div III)
Lördag 17/11 Rockaden Umeå - SK Passanten (Superettan)
Söndag 18/11 Rockaden II Umeå - Bollnäs SS (div II)
Söndag 18/11 Sollefteå SS - Rockaden III Umeå (div III)
Lördag 8/12 Upsala ASS III - Rockaden II Umeå (div II)
Söndag 9/12 Schack 78 II - Rockaden II Umeå (div II)
Söndag 9/12 Rockaden III Umeå - Östersunds SS II (div III)
Lördag 12/1 Rockaden II Stockholm - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 13/1 Farsta SK - Rockaden Umeå (Superettan)
Söndag 3/2 SK Örnen - Rockaden Umeå (div III)
Lördag 23/2 Rockaden Umeå - Upsala ASS II (Superettan)
Söndag 24/2 Fagerviks SK - Rockaden II Umeå (div II)
Söndag 24/2 Rockaden III Umeå - Sollefteå SS (div III)
Fredag 7/3 Rockaden Umeå - Västerviks ASK (Superettan, spelas i Uppsala)
Lördag 8/3 Eksjö-Anebyalliansen - Rockaden Umeå (Superettan, spelas i Uppsala)
Söndag 9/3 Rockaden Umeå - SS Manhem II (Superettan, spelas i Uppsala)
Söndag 16/3 Rockaden II Umeå - Gnarps SK (div II)
Söndag 16/3 Östersunds SS II - Rockaden III Umeå (div III)

I division 3 kan det hända att dubbelmatcher (gäller främst Umeå/Östersund) införs för att minska resandet, isåfall ändras spelschemat mera. Notera kan vi också göra att förstalaget bara får två hemmamatcher i Superettan för att övriga lag skall få en vettig lottning. Vi kompenseras för detta i form av ekonomisk ersättning. Dessutom kan vi konstatera att andralaget för första gången på 20 år (?!) får hemmamatch i möten med dalalag. Vi gästas av Borlänge SK med x-rockadaren Jonas Malmstig i laget i premiären. Ett allsvenskt samkväm med lagledare och spelare är planerad att hållas onsdag 5/9 där diskussioner om policies för resor, laguttagning etc skall penetreras. Se dig som inbjuden redan nu!
Jörgen Eriksson går till Kristallens SK (12 aug 2007)
Rockaden Umeås förstalag, degraderade till Superettan, tappar Jörgen Eriksson till kommande säsong. 38-årige Eskilstunasonen skall pröva lyckan i division 1-laget Kristallens SK istället. Ifjol i Elitserien svarade Jörgen för 2p/6 hos västerbottningarna.

I Rockadens allsvenska maratontabell återfinns han på 22:a plats med tabellraden 93 spelade matcher, varav 18 vinster, 35 remier och 40 förluster. Det innebär inspelade 35,5p och en segerprocent på blott 38,2%. Då skall vi betänka att Jörgen ofta haft den otacksamma rollen som "målvakt" på förstaborden i förstalaget - med många duster mot riktigt kvalificerat motstånd. Vi TACKAR Jörgen för tiden som varit och önskar honom lycka till i sin nya förening.
Viktor umebäst i Täby (10 aug 2007)
Gratis är gott brukar det heta och det gällde i högsta grad Scandinavian Chess Tournament. 215 deltagare kom till start i Täby och de trivdes till 100%. Slutsegern gick till omöjlige kinesen Li Chao med finfina 8,5p/9. Emanuel Berg, Sollentuna SK (7,5p), Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm (7p) och SS Luleås Robert Åström (7p) la beslag på de utlovade bilarna. Bäst av umespelarna blev Viktor Forsberg med endast en förlust under resans gång - detta mot stormästaren Lars Karlsson i ett parti med remiartat slutspel. I Viktors kappsäck blev det en GM-skalp i rond 8 mot 15:e rankade Stefan Djuric. David Nygren, Jimmy Mårdell, bägge 6p och Urban Eriksson 5p gjorde bättre ifrån sig än sin rating före start. Lennart Almquist och Magnus Stenius inledde makalöst bra men föll tillbaka i startfältet till mera normala slutresultat. SCT:s hemsida.

Rockadenresultaten;

17. Viktor Forsberg, =1=11011=, 6,5p/9, (rankad 30)
36. David Nygren, 101110101, 6,0p (37)
40. Jimmy Mårdell, 100101111, 6,0p (44)
50. Rickard Engman, =10101101, 5,5p (29)
54. Jörgen Eriksson, 010111=10, 5,5p (33)
60. Ulf Hammarström, 0=011=11=, 5,5p (67)
76. Ulf Hammar, 01=1=1010, 5,0p (54)
93. Urban Eriksson, ==1100101, 5,0p (108)
155. Magnus Stenius, 1100=0001, 3,5p (119)
175. Lennart Almquist, 101100000, 3,0p (115)
Bo Nyberg var bäst utomhus (05 aug 2007)
Vädrets makter var på schackspelarnas sida under hela Lövånger Chess Summer Games som avslutades idag söndag. Inget regn men heller ingen direkt sol - perfekta förhållanden för schack i det gröna. Vann den åttonde upplagan av tävlingen gjorde andrerankade Bo Nyberg, Upsala ASS med 5p/7. Starkt gjort av Bo, med rötterna från Lycksele, i sin första start i Lövånger. Bästa umespelare, efter särskiljning, blev Lars Frängsmyr med 4,5p. Frängsmyr lyckades bl a lugga slutsegraren på en halva i det inbördes partiet. En mycket stark insats svarade umejunioren Simon Eriksson för som också tog 4,5p och med det blev överlägset bäste junior. Slutresultat;

1) Bo Nyberg, Upsala ASS, 5p/7.
2-6) Lars Frängsmyr, Rockaden Umeå 4,5p, Osama Anajjar, Lövångers SK 4,5p, Stig Hedenström, Skellefteå SK 4,5p, Rune Löfqvist, Lövångers SK 4,5p och Simon Eriksson, Rockaden Umeå 4,5p.
7-9) Tord Lundmark, Storviks SK 3,5p, Mikael Forsberg, Rockaden Umeå 3,5p och Torgny Jonsson, Lövångers SK 3,5p.
10) Johan Forsberg, Rockaden Umeå 2p.
11-12) Sanna Eriksson, Rockaden Umeå 1p samt Per-Hugo Dahlberg, Skellefteå SK 1p.

Trots endast 12 deltagare var mungiporna uppåt på såväl spelare som arrangörer. Tävlingen kommer att leva vidare nästa år - eventuellt kan byte av spelhelg var aktuellt för att inte krocka med Täby, Rödeby Open och schacket i Tromsö. Samtidigt är första helgen i augusti idealiskt för schack i Lövånger eftersom skördemarknaden hålls samtidigt vilket gör att det blir publik kring brädorna.
Få deltagare i Lövånger men spel utomhus (04 aug 2007)
Som vi berättat tidigare deltar just nu 10 spelare från Rockaden Umeå i Scandinavian Chess Tournament i Täby. Några av SS Luleås mer tävlingsvilliga spelare är i Norge och förgyller Arctic Chess Challenge i Tromsö. Kanske är det den här konkurrensen som gjort att endast 12 deltagare kommit till start i den åttonde upplagan av Lövånger Chess Summer Games.

Hursomhelst första dagens övningar är över i mellanbygden. 4 ronder har spelats utomhus med mulet väder dock inget regn. Resultaten så här långt ger vid handen att den mest långväge gästen toppar prislistan i halvtid;

1) Bo Nyberg, Upsala ASS 3,5p/4.
2-3) Osama Anajjar, Lövångers SK 3p och Lars Frängsmyr, Rockaden Umeå 3p.
4-8) Rune Löfquist, Lövångers SK 2p, Torgny Jonsson, do 2p, Mikael Forsberg, Rockaden Umeå 2p, Simon Eriksson, do 2p samt Tord Lundmark, Storviks SK 2p.
9) Stig Hedenström, Skellefteå SK 1,5p.
10-12) Sanna Eriksson, Rockaden Umeå 1p, Johan Forsberg, do 1p samt Per-Hugo Dahlberg, Skellefteå SK 1p.
Magnifikt prisbord väntar i Täby (04 aug 2007)
Idag startar turneringen modell annorlunda i Täby. Scandinavian Chess Tournament är nämligen gratis att delta i, förtäringen är fri och bland närmare en halv miljon i prispengar finns tre bilar i pris till de främsta... Schackmecenaten Peter Hlawatsch står bakom arrangemanget på Täby Park Hotel. Totalt skall nio ronder avgöras fram till fredag 10 augusti. Deltar från Umeå gör; Lennart Almquist, Rickard Engman, Jörgen Eriksson, Urban Eriksson, Viktor Forsberg, Ulf Hammar, Ulf Hammarström, Jimmy Mårdell, David Nygren och Magnus Stenius. Livepartier är utlovade från arrangörens hemsida.
Dags för uteschack i Lövånger (19 jul 2007)
Första helgen i augusti avgörs åttonde upplagan av utomhusturneringen Lövånger Chess Summer Games. Spelplats som alltid är Lövångers Kyrkstad där förstabordet som bekant utgörs av en 3x3 meter stor schackbräda. Är du intresserad av att delta ta då kontakt med Mikael Forsberg 070-640 01 60 som är schackklubbens samordningsansvarige för tävlingen. Inbjudan i PDF-format finns här till höger.
Ny layout på Rockadens hemsida (18 jul 2007)
Som ni märker har hemsidan fått en välbehövlig ansiktslyftning. Innehållsmässigt är det än så länge inte så mycket nytt, men många nya undersidor och funktioner kommer att lanseras under hösten. Håll utkik på Om hemsidan där dessa kommer att presenteras allteftersom de dyker upp.

Har ni synpunkter på den nya layouten (svårt att läsa? dåligt val av färger? etc), skicka gärna ett mail till webmaster (Jimmy Mårdell). Även positiv feedback är välkommen :-)
SM över för denna gång (15 jul 2007)
Schack-SM 2007 i Stockholm är över. SM-bucklan togs hem av GM Tiger Hillarp Persson, Skara SS med 9p/13. Han ledde från rond 5 och framåt och slutsegern var rättvis. Tigers triumf innebar hans första SM-titel. Han gick i mål på 6 vinster, 6 remier och endast en förlust. Förlusten kom överraskande i rond 11 mot jumbon Kezli Ong, Sollentuna SK och var ett förbiseende i tidsnöden.

Stormästarkollegorna Emanuel Berg, Sollentuna SK och Pia Cramling, Linköpings ASS skuggade närmast bakom med 8p. Dessa två får vänta vidare på sina första SM-titlar efter att återigen ha gjort bra insatser utan att för den skull nå Kebnekaise.

Tre västerbottningar deltog vecka 2, alla i Mästarklassen, och alla grejade nya kontrakt. Jörgen Eriksson, Rockaden Umeå och Skellefteås Nicklas Marklund nådde 3,5p/7. Sett till ranking borde bägge ha gjort bättre ifrån sig. Jörgen t ex mötte mest 2100-spelare men fick inte spelet att stämma. Jimmy Mårdell stannade på 3p/7, vilket tvyärr inte räckte till nytt kontrakt. SS Luleås Kaj Engström stred länge i toppen men fick ge sig i finalpartiet mot Ervallas Jan-Olov Lind trots de vita pjäserna. Kaj blev nu trea med 5,5p/7.

Totalt gjordes runt 694 starter i SM vilket faktiskt är mindre än i Umeå 2003 trots att arrangemanget nu hölls i kungliga huvudstaden. I Umeå fanns dessutom inte klass IV vilket är medräknat ovan. Deltagarsiffran är säkert en missräkning för Stockholms SF och orsakerna till tappet måste analyseras av kommande SM-arrangörer. 2008 avgörs SM i Växjö - precis 50 år sedan sist. Då 1958 var 404 spelare med och SM-titeln gick till Inge Johansson. Det är också bestämt att SM 2009 hålls i den västmanländska myllan närmare bestämt i Kungsör - komikern Thor Modéens födelsestad 1898. SM:ets hemsida.
Nya Mästarklasskontrakt för SM-rockadare (08 jul 2007)
Första veckans bravader vid SM i Stockholm är över. De enda deltagande västerbottningarna klarade sig bägge kvar i Mästarklassen. Jörgen Eriksson nådde 4,5p/7. Några onödiga plumpar mot lägre rankade motståndare gjorde att han aldrig fick möta de högst rankade spelarna i gruppen. Jimmy Mårdell stannade på 50%, 3,5p/7. Jimmy vann bara ett parti men förlorade i gengäld bara ett också. De många remierna var i överkant för att nå en mer framskjuten placering.

I samma Mästarklass nådde Tobias Pettersson, SS Luleå 4,5p. Vann gjorde veteranen Börje Jansson, Upsala ASS med 6p.

SM-gruppen toppas i halvtid av GM Tiger Hillarp-Persson, Skara SS på 5,5p/7. Hela en poäng före GM-kollegan Emanuel Berg, Sollentuna SK. Dessa spelare möts i sista ronden i kanske ett presumtivt finalparti?! En kvartett spelare har 4p; GM Pia Cramling, Linköpings ASS, GM Ralf Åkesson, SödraSASS, GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm samt överraskningen IM Jan Johansson, Upsala ASS. Just Jan har gjort det bra inledningsvis med två krokben på stormästare i form av Emanuel Berg och Stellan Brynell, Limhamns SK. Skulle Tiger hålla hela vägen in i kaklet så är det hans första SM-triumf.

X-rockadaren Lucas Wickström, numera Linköpings ASS, har det tungt i Junior-SM. 0,5p/7 är ingen munter läsning i halvtid. Här toppar Nils Grandelius, SS Bara Bönder och Victor Nithander, SS Manhem på 6p. Dessa bägge spelare möts inbördes i den första ronden andra veckan.

På SSF:s kongress valdes Ari Ziegler, Göteborg till ny ordförande efter Ingvar Carlsson, Linköping som innehaft posten sedan 2000. Det blev votering om ordförandeposten och Ari segrade med 19 röster mot 18... VSF röstade för Ingvar kan tilläggas. Enda norrlänningar i den nya styrelsen är Erik Degerstedt, Luleå (f d Skellefteå) och Sven-Olof Andersson, Östersund. SM:ets hemsida.
2,5p för Mikael Forsberg i Kroatien (01 jul 2007)
Vår ordförande Mikael Forsberg förenade nyligen nytta med nöje. Semestern i Kroatien kombinerades med schackspel i den starka internationella turneringen Pula Open. Hemmaspelaren och stormästaren Robert Zelcic avgick med slutsegern på 7,5p över de nio ronderna.

Mikael tillhörde de lägst rankade spelarna i startfältet och lyckades skrapa ihop 2,5p/9 via två segrar och en remi. En vinst var riktigt meriterande, den i tredje ronden som vit mot österrikaren Ernst Gutschi med en rating över 2000. Lägg därtill att ordföranden var tvingad att lämna w.o till sista ronden för att hinna hem med flyget till Sverige igen. Pula Open.

Schackintresserad!?

SK Rockaden Umeå bedriver schackverksamhet på Mariehemsvägen 2L, från nybörjare till elit, från junior till senior.

Måndagar 18.00
Tävlingskväll. Vi varvar Blixt, Snabb & Långpartiturneringar.

Tisdagar 18.00
Träning för nybörjare till klass II. Nybörjarkurs startar när vi har intresserade.

Onsdagar 18.00
Schackcafé med föreläsning av tränare. Avancerad problemlösning. Spel utom tävlan.

Torsdagar 18.15
Juniorträning, från 6-20 år i fyra olika grupper, från nybörjare till avancerad.

Besök oss gärna! För mer information mejla: rockaden.info@gmail.com

Speldagar

  1234
5
6
7891011
12
131415161718
19
2021222324
25
26
27
28
2930   

Fler månader (PDF)

Ratingtoppen

1Marijan Petrov2520E2453
2Lucas Wickström2444E2374
3Viktor Forsberg2406E2379
4Erik Malmstig2337E2295
5Fredrik Lindgren2279E2232
6Jörgen Eriksson2263E2228
7Ulf Hammarström2242E2204
8David Nygren2203E2168
9Ulf Hammar2194E2177
10Johan Larsson2181E2176